Söker du en kurs i jägarexamen i Kalmar?
I Kalmar finns det fler bra jägarexamen.
I Kalmar finns det fler bra jägarexamen.
För dig som vill börja jaga har du massor av kul att se fram emot. Häftiga naturupplevelser, nya vänner, gott kött i frysen och en hel del motion! Men det går inte att bara köpa ett gevär, gå ut i närmsta park och hitta ett lämpligt vilt, lägga köttet i frysen och sedan bjuda på kalas. Det är lite mer komplicerat än så. Den process som du måste gå igenom är följande:
1. Gå en kurs i jägarexamen
2. Träna på övningsskjutningen … på datorn!
3. Övningsfrågor
4. Boknings- och betalningsvillkor
5. Ansök om vapenlicens och förvaring
3. Betala statliga jaktkortet
4. Hitta jaktmarker
5. Jaktutrustning
6. Att tänka på…
En bra jägarexamen ska innehålla en allmänbildning kring djur och natur, en genomgång av hela teoridelen (fauna, ekologi, vapenhantering, vapensäkerhet, eftersök mm) samt en grundlig skjutträning i både hagel- och kulskytte. Det teoretiska provet och samtliga praktiska prov för att få jägarexamen ska göras tillsammans med polismyndighetens förordnade provledare.
Jägarexamen tar Du smidigast hos en kursarrangör som erbjuder en komplett examen som ger dig rätten att ansöka om vapenlicens för både klass 1 vapen, dvs tex ”älgstudsare” samt klass 2; hagelgevär.
Priset
Kostnaden för en jägarexamen varierar kraftigt. Ta på förhand reda på vad som ingår och inte; kurslitteratur, ammunition, teorilektioner, övningsskytte, provavgifter, lån av vapen, eventuella omprov, boende, mat och så vidare.
Skriv- och lässvårigheter?
Många arrangörer erbjuder individanpassade studier om önskemål finns. Detta gäller självklart även själva examen som kan göras muntlig. Med andra ord, om du till exempel har dyslexi eller är ordblind så ska du fråga arrangören innan du bokar kursen om denna möjlighet finns.
Mer information om jägarexamen
Då vi får många frågor om vad som allmänt gäller för en ”jägarexamen”, (regler, åldersgräns, prov, vapen, jaktkort m.m.) har vi samlat all nödvändig information om konceptet Jägarexamen på en och samma plats. –> Om jägarexamen
Naturvårdsverket
Det är Naturvårdsverket som är ansvariga för registreringen av jägarexamen i Sverige. Det är till Naturvårdsverket som du vänder dig till om du tappat ditt bevis på jägarexamen. De skickar ett nytt hem till dig som du kan ta med dig till en provledare och få ett nytt.
Läs mer på Naturvårdsverkets hemsida om jakt –> länk till Naturvårdsverket
Kurslitteratur jägarexamen
För att klara av det teoretiska jägarexamensprovet behöver du studera den kurslitteratur som finns. Det finns idag två olika kurslitteraturer så du måste fråga din kursarrangör vilket bok som gäller för just den kursen.
Jägarskolan – Svenska Jägarförbundet –> MER INFO
Din väg till jägarexamen – Bilda Förlag –> MER INFO
Att träna på en simulator är både enkelt och billigt. Man får då en känsla av vart man ska sikta och var man definitivt inte ska skjuta.
Jägareförbundet har en väldigt bra simulator som heter Webbjaktskolan. Det är helt gratis och du använder tjänsten på din egen dator. Börja med älgen då det är den ni skjuter upp på men prova sedan att byta både vilt och kikare!
I texten i den nedre rutan kan Du läsa om hur skottet tog, om det var dödande samt hur djuret kommer att reagera. Du kan byta kikarsikte för att hitta ett som passar Dig. Glöm inte att klicka på ”Visa Träffområden” efter skottet så att Du lär Dig vart Du satt skottet.
Klicka HÄR för att komma till simulatorn!
Jägarexamen.se samarbetar med Jagarskolan.se. På deras hemsida får man GRATIS tillgång till över 900 frågor liknande de som kommer på examensprovet.
OBS! Funkar endast med Internet explorer, Mozilla Firefox eller Safari.
Google Chrome har visat sig inte fungera till 100%.
1) Registrera dig – Klicka på bilden nedan eller HÄR
2) Du får sedan ett maila av dem där du får bekräfta din mailadress.
3) Logga sedan in på deras hemsida
4) Välj sedan i den övre menyn ”Provet”, du kan kolla dina resultat under ”Resultat”
En mycket bra hemsida som är till stor hjälp när ni pluggar!
Inom Sverige har alla konsumenter 2 veckors ångerrätt vid distanshandel (Internet) när man köper tjänster. Det finns dock undantag då ångerrätten inte gäller. Det är tillexempel kostnaden för logi. Var noga med att kolla vad som gäller hos den kursarrangör som du väljer.
Din garderob får innehålla maximalt 5 vapen, sedan måste du börja be snällt. När du har fått din examen i handen så kan du ansöka om en vapenlicens för ett specifikt vapen. Du söker med andra ord inte efter rätten att inneha vapen utan rätten att inneha ett specifikt vapen. På varje ansökan ska man notera serienumret till det vapen Du vill köpa/ta över.
Som titeln antyder så finns det inget som heter jaktlicens, jägarlicens och jaktexamen utan utbildningen heter jägarexamen, inget annat! Licensen har med vapnet att göra, inte med individen. Vapnet kan ha en jaktlicens och får då användas till jakt, annars får det bara användas för målskjutning/övningsskjutning.
Låna ett vapen?
Bara för att du har en jägarexamen så kan du inte låna pappas, kompisen eller någon annans vapen. Denne person måste då vara med hela tiden – så kallad uppsiktsjakt. Om du vill låna ett vapen så måste du först ha en egen vapenlicens på ett vapen i samma vapenklass. Enda sättet att låna ett vapen utan att egen vapenlicens är att ansöka hos polisen att du vill ha rätten att ”låna ett vapen” av en viss klass. Detta är med andra ord nästan samma sak som att ansöka om en vapenlicens men fördelen är att du inte på förhand måste veta exakt vapenserienummer etc. När du har fått din vapenlicens skall vapnet förvaras i ett godkänt vapenskåp på den adress du är skriven på. Om du vill förvara ditt vapen på hos en annan person så måste du ansöka om tillstånd för det hos Polisen. Vanligtvis gäller ett sådant tillståndet endast under 1 år, sedan måste det förnyas. Vapenlicenserna ska du alltid ha med dig när du är ute på jakt. Om du vill samla alla på ett och samma ställe kan du använda mallen nedan. Se till att få det påskrivet av en polis eller av ”två trovärdiga personer”.
Innan du ska jaga, och då menar jag inte bara älg utan all jakt, så måste du betala det statliga jaktkortet. Det gäller ett år och är obligatoriskt. Om du vill göra ett uppehåll från jakten under ett år så behöver du inte betala Jaktkortet det året. Börja betala det år du ska börja jaga igen. Det är Naturvårdsverket som administrerar detta. Se ovan.
Om Du inte själv har tillgång till jaktmarker eller känner någon som har det så finns det många arrangörer som erbjuder olika jaktupplevelser. Allt från billiga nybörjarjakter till dyrare troféjakter. Du finner flera intressanta erbjudanden i menyn under ”Jakterbjudanden”. –> MER INFO
När det kommer till kläder och jakt så gäller klassikern…”Det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder”! En ny uppstickare är e-handelsbolaget ITAB OUTDOOR. Bra kläder och annan jaktutrustning till låg kostnad. –> MER INFO